Ga naar de inhoud

Team van Gaal

Het is natuurlijk heel makkelijk om nu in te spelen op het verhaal van de bondscoach Van Gaal. Een tijd geleden hoorde ik hem spreken tijdens een congres van Covey. De visie op een team en een organisatie was toen al helder. Zoals aan vele slimme doelgerichte mensen zit er aan de mens een bepaalde ruwheid. Bij hem uit zich dat als er rare vragen gesteld worden. De inhoudelijke dialoog niet aangegaan wordt, meer als er iets in zijn mond gelegd wordt. Ik vind dat wel mooi. Maar dat terzijde.

Opvallend: Het TEAM als hoogste doel

Het meest opvallende is dat je in alle interviews, gesprekken of reacties hoort dat dit Nederlands elftal een team is. Het collectief boven het individu. Of de heer Van Gaal nu zegt: “dit is de mooiste groep waar ik ooit mee gewerkt heb”. Of dat Arjan Robben na het behalen van de derde plaats emotioneel uit: “deze jongens hebben er zo hard voor gewerkt, we verdiende meer”. En ook dat de derde keeper er op het laatste moment nog in komt, zodat alle 23 spelers speeltijd hebben gehad. Het lijkt symbolisch het is bouwen en behouden van het WIJ gevoel.

Wat is de basis?

Eigenlijk is de basis heel simpel, namelijk hetgeen wat ik ooit in 2010 al eens van Ben Verwaaijen hoorde (zie ook YHIM: investeren in de mens):

  1. Zet het punt op de horizon
  2. Bepaal de toon
  3. Kies je mensen

Die basis heeft de heer Van Gaal ook gebruikt. Er was maar één doel: wereldkampioen worden. De toon was: hard trainen en fit zijn, er samen voor gaan en een team blijven. En inderdaad zijn mensen heeft hij gekozen, want wie neemt nu een achterhoede uit de Eredivisie mee? Wie wisselt zijn keeper bij de strafschoppen serie? En wie had Wesley Sneijder een kans gegeven. Allemaal mannen met kwaliteiten, maar vooral één belangrijke kwaliteit: willen gaan voor het collectief en hoger belang. Versus gaan voor het eigen gewin. Alle die mensen zijn boven zichzelf uit gestegen. Wie stijgt er in uw organisatie boven zichzelf uit?

Hoe doe je dat in organisaties?

Zo makkelijk als het lijkt is het niet. Want hoe maak je er een team van? Hoe weet je dat de toon aanslaat? Welke mensen zijn de juiste? Twee zaken zijn er als leider dan belangrijk:

  • De leiding nemen en keuzes maken
  • Trainen, coachen en begeleiden

Allereerst neem je de leiding, ben je verantwoordelijk en zorg je ervoor dat je het team oppakt. Het betekent dat jij als leider die stip op de horizon zet. Je herhaalt dat telkens. De weg er naartoe mag glooien en bewegen, het doel moet in het vizier blijven. De beweging dient altijd met een voorwaartse richting te zijn.

Ten tweede dien je de mensen die je kiest continu te trainen. Pas na 10.000 keer herhalen kun je iets perfect. Daar gaat het vaak fout. Iemand wordt één keer iets verteld en dan moet je het snappen. Natuurlijk is het dus de taak om een goed trainingsprogramma te hebben. Wilco van Schaik van FC Utrecht gaf op BNR aan dat de technische staf coaching krijgt door een sportpsycholoog. TOP! Coach je specialisten, deze mensen werken dagelijks met de groep. Beter dan iemand invliegen die het eenmalig doet.

Kortom: wil jij ook de resultaten halen als Team Van Gaal? Laat je helpen om tot het volgende niveau te komen. Weet je niet hoe? Ik spar er graag over!